Lody truskawkowe

Składniki:
  • 500g truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 250g serka mascarpone
  • szklanka śmietany 30% 
Przygotowanie:
Do rondelka z przygotowanymi już truskawkami wsyp też dwie łyżki cukru. Ustaw średnią moc palnika i zacznij smażyć truskawki z cukrem. Już po chwili owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. W ten sposób gotuj truskawki nie dłużej niż pięć minut i bez przykrywania garnuszka przykrywką. Po zdjęciu owoców z palnika odstaw je do przestudzenia a następnie do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Szklankę śmietanki, całe opakowanie serka mascarpone oraz trzy łyżki cukru umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodów do schłodzenia. Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. Gotowy krem przełóż do wygodnego, szerszego naczynia. Do kremu dodaj całą zawartość rondelka ze schłodzonymi truskawkami - sok oraz całe owoce. Wszystko razem wymieszaj łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Masa zrobi się trochę rzadsza od soku. Masa pod lody truskawkowe nie musi być idealnie wymieszana. Całość przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody lub do maszynki do robienia lodów i postępuj dalej zgodnie z instrukcją dołączoną do maszynki do lodów.

Jeśli masę lodową przekładasz do jednego pudełka do mrożenia i planujesz podać je całe (po zmrożeniu), to nie musisz mieszać masy w trakcie mrożenia. Ważne jest jednak, by lody porcjować na gałki dokładnie po sześciu godzinach mrożenia. Wówczas idealnie się je nakłada. 

Jeśli jednak lody truskawkowe będziesz porcjować później lub wyjmować je okazjonalnie, to polecam przemieszać kilka razy masę w trakcie mrożenia. Pierwsze mieszanie wykonaj po godzinie mrożenia. 
Smacznego:)

Popularne posty