Strogonoff
Składniki:
- 1/2 kg polędwicy wołowej
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 20 dkg pieczarek
- 1/2 l. bulionu
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paseczki około 5x1,5 cm, oprószamy mąką, podsmażamy na maśle i wyjmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu rumienimy pokrojona w kostkę cebulę i paseczki pieczarek. Mięso, cebulę i pieczarki zalewamy bulionem i dusimy razem, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Doprawiam przecierem pomidorowym, śmietaną solą i pieprzem, Po przyprawieniu doprowadzamy potrawę do wrzenia ale nie gotujemy, i posypujemy natką.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz