Strogonoff


Składniki:
  • 1/2 kg polędwicy wołowej
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dkg pieczarek
  • 1/2 l. bulionu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Mięso kroimy w paseczki około 5x1,5 cm, oprószamy mąką, podsmażamy na maśle i wyjmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu rumienimy pokrojona w kostkę cebulę i paseczki pieczarek. Mięso, cebulę i pieczarki zalewamy bulionem i dusimy razem, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Doprawiam przecierem pomidorowym, śmietaną solą i pieprzem, Po przyprawieniu doprowadzamy potrawę do wrzenia ale nie gotujemy, i posypujemy natką.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty