Calzone

Składniki:
ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 niepełna szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
farsz
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 100g sera żółtego
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • papryka słodka
  • olej
  • ketchup 
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolać wodę i olej. Wyrobić mikserem z hakami lub ręcznie. Wyrobione ciasto posypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
W tym czasie przygotować farsz. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Zostawić na pół godziny. Pomidora sparzyć i obrać. Warzywa pokroić w kostkę, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pierś podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do miski.
Na patelnię dodać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, pomidora, paprykę i kukurydzę. Doprawić. Gdy warzywa będą gotowe wyłączyć gaz. Dodać pierś i oregano, wszystko wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Podzielić na dwie części i rozwałkować na placki. Posmarować placki olejem a następnie ketchupem zostawiając brzegi. Następnie kładziemy ser. Na połowę placka wyłożyć część farszu, znów posypać serem, przykryć częścią bez farszu, zalepić jak pieroga i zwinąć zalepienie do góry. Gotowe placki przełożyć na blaszkę lekko wysmarowaną olejem. Wierzch placków również wysmarować olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym na 220 stopni przez 20 minut. 
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty