Calzone
Składniki:
ciasto
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 niepełna szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
farsz
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 100g sera żółtego
- pieprz
- sól
- oregano
- papryka słodka
- olej
- ketchup
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolać wodę i olej. Wyrobić mikserem z hakami lub ręcznie. Wyrobione ciasto posypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
W tym czasie przygotować farsz. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Zostawić na pół godziny. Pomidora sparzyć i obrać. Warzywa pokroić w kostkę, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pierś podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do miski.
Na patelnię dodać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, pomidora, paprykę i kukurydzę. Doprawić. Gdy warzywa będą gotowe wyłączyć gaz. Dodać pierś i oregano, wszystko wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Podzielić na dwie części i rozwałkować na placki. Posmarować placki olejem a następnie ketchupem zostawiając brzegi. Następnie kładziemy ser. Na połowę placka wyłożyć część farszu, znów posypać serem, przykryć częścią bez farszu, zalepić jak pieroga i zwinąć zalepienie do góry. Gotowe placki przełożyć na blaszkę lekko wysmarowaną olejem. Wierzch placków również wysmarować olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym na 220 stopni przez 20 minut.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz