Mazurek z białą czekoladą
Składniki:
ciasto:
- 300g mąki tortowej
- 200g masła
- 100g cukru
- 3 żółtka
- sól
krem:
- 300g białej czekolady
- 200g śmietany UHT 30%
dodatki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki migdałów łuskanych
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Na deskę przesiej mąkę i dodaj zimne masło, a następnie drobno pokrój. Dodaj cukier i siekaj, aż całość będzie drobna i sypka. Dodaj żółtka i zagnieć krótko na ciasto. Zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkuj na grubość około 0,5cm i przełóż na blachę. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Zagotuj śmietankę i w misce zalej nią czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wstaw całą miskę na miskę z lodem i ubijaj mikserem do konsystencji bitej śmietany. Rozsmaruj na wystudzonym cieście. Wstaw do lodówki na 30 minut. Dekoruj posiekanymi bakaliami i polej rozpuszczoną ciemną czekoladą.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz