Placek drożdżowy
Składniki:
- 1 kg mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 5 dag. drożdży
- 2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki margaryny
- 2-3 łyżki oleju
Kruszonka:
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki mąki
- 2 łyżeczki margaryny
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozdrobnić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jajka, cukier i cukier waniliowy ustrzeć. Wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i sól dodać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrobić. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośniecia. Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz