Placek drożdżowy


Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dag. drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2-3 łyżki oleju

Kruszonka:
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki margaryny

Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozdrobnić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jajka, cukier i cukier waniliowy ustrzeć. Wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i sól dodać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrobić. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośniecia. Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty