Tort tiramisu


Składniki:
  • 6 jajek
  • 200g cukru pudru
  • 150g przesianej mąki pszennej
  • 75g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10g kawy rozpuszczalnej
  • 375ml wrzącej wody
  • 175ml wina deserowego
  • 50ml likieru kawowego
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 70g cukru pudru (do kremu)
  • 750g serka mascarpone
  • 400g grubo posiekanych migdałów

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Natłuść dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Jajka ubij w średniej wielkości misce, ręcznie lub za pomocą miksera, i stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukier puder, cały czas ubijając, aż się rozpuści.
Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Powstałe ciasto podziel na dwie formy, Wstaw je do zbiornika na 25 minut i piecz, aż będzie złotobrązowe. Następnie wyłóż je do ostygnięcia (spodem do góry) na metalową kratkę.
Wsyp kawę do małej miski z żaroodpornego szkła i wlej wrzątek, wino oraz likier, a następnie całość ostudź. W małej miseczce ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Przenieś całość do większej miski i dodaj mascarpone oraz 175ml mieszanki kawowej.
Upieczone blaty przekrój poziomo na dwie części. Każdą z nich nasącz pozostałą mieszanką kawową, a następnie posmaruj łyżką serowego kremu. Układaj, aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.
Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. W krem wciśnij migdały. Tak przygotowany tort wystarczy już tylko schłodzić przed podaniem.
Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty