Tort tiramisu
Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru pudru
- 150g przesianej mąki pszennej
- 75g mąki kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10g kawy rozpuszczalnej
- 375ml wrzącej wody
- 175ml wina deserowego
- 50ml likieru kawowego
- 300ml śmietanki kremówki
- 70g cukru pudru (do kremu)
- 750g serka mascarpone
- 400g grubo posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Natłuść dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Jajka ubij w średniej wielkości misce, ręcznie lub za pomocą miksera, i stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukier puder, cały czas ubijając, aż się rozpuści.
Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Powstałe ciasto podziel na dwie formy, Wstaw je do zbiornika na 25 minut i piecz, aż będzie złotobrązowe. Następnie wyłóż je do ostygnięcia (spodem do góry) na metalową kratkę.
Wsyp kawę do małej miski z żaroodpornego szkła i wlej wrzątek, wino oraz likier, a następnie całość ostudź. W małej miseczce ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Przenieś całość do większej miski i dodaj mascarpone oraz 175ml mieszanki kawowej.
Upieczone blaty przekrój poziomo na dwie części. Każdą z nich nasącz pozostałą mieszanką kawową, a następnie posmaruj łyżką serowego kremu. Układaj, aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.
Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. W krem wciśnij migdały. Tak przygotowany tort wystarczy już tylko schłodzić przed podaniem.
Smacznego:)
Pyszne bardzo
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńMiłosz