Zupa krem z marchwi

Składniki:

  • 1kg marchwi
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionowa
  • gałka muszkatołowa
  • kolendra
  • cukier
  • 2 łyżki masła
  • starty parmezan
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Marchewkę, ziemniaki i cebulę obierz, a następnie pokrój je w niedużą kostkę. Włóż do garnka, zalej taką ilością zimnej wody, by przykrywała warzywa. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj ostrożnie kostkę bulionową. Gotuj na małym ogniu około 20 minut, to jest do czasu, aż warzywa będą miękkie. 

Przygotuj mikser z dzbankiem. Poczekaj aż zupa wystygnie i za pomocą łyżki - chochelki lub innej dużej łyżki, ostrożnie, przełóż warzywa z wywaru do dzbanka. Dodaj do nich do smaku startą gałkę muszkatołową, szczyptę zmielonej kolendry oraz szczyptę soli, cukru i pieprzu.

Dzbanek przykryj i zmiksuj warzywa na krem. Przełóż je ponownie do garnka z pozostałym wywarem, wymieszaj, podgrzej. Dodaj masło, ostrożnie mieszaj, aż się roztopi. Zupę w razie potrzeby dopraw do smaku. Rozlej do małych miseczek. Każdą porcje posyp startym parmezanem. Możesz do niej wrzucić minigrzanki. 

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty