Mini pizza z cukinią
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2dag świeżych drożdży
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- 1 cukinia
- 25dag sera mozzarella
- oregano
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru, wlej 1/2 szklanki letniej wody. Wymieszaj, odstaw na 15 minut. Dodaj 4 łyżki oliwy, dokładnie wyrób ciasto. Wyrabiaj, aż zacznie odstawać od dłoni. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie dokładnie wyrób. Uformuj z niego wałek, pokrój na 6 krążków. Każdy lekko rozpłaszcz dłońmi oprószonymi mąką. Blachę piekarnika przykryj papierem do pieczenia, ułóż na nim placki ciasta. Między plackami pozostaw spore odległości, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia jeszcze wyrośnie.
Na pozostałej oliwie szybko zeszklij posiekany czosnek (powinien stać się przezroczysty, nie brązowy). Dodaj koncentrat pomidorowy rozmieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotuj sos, przypraw, wystudź. Sosem posmaruj placki ciasta, przykryj plastrami cukinii i sera. Blachę wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz około 20 minut.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz