Sałatka szwedzka
Składniki:
- 3kg ogórków
- 4 marchewki
- 4 cebule
- 5 ząbków czosnku
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki (ze skórką) pokroić na plasterki, cebulę w półkrążki. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać wszystko razem.
Wszystkie składniki zalewy wymieszać razem i zagotować.
Sałatkę przełożyć do słoików, zalać ostudzoną zalewą, odstawić na noc. Następnie pasteryzować 15 minut.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz