Sałatka szwedzka

Składniki:

  • 3kg ogórków
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki (ze skórką) pokroić na plasterki, cebulę w półkrążki. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać wszystko razem.

Wszystkie składniki zalewy wymieszać razem i zagotować. 

Sałatkę przełożyć do słoików, zalać ostudzoną zalewą, odstawić na noc. Następnie pasteryzować 15 minut.

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty