Drożdżowe rollsy z twarożkiem i truskawkami
Składniki:
ciasto:
- 280g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 1 jajko
- 50g cukru
- 50g roztopionego masła
- szczypta soli
nadzienie:
- 150g truskawek
- 180g twarogu półtłustego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do misy miksera przesypać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe (oprócz masła). Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformowane w kulę ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć na 2 godziny aby podwoiło swoją objętość. Do miski wkruszyć twaróg, wymieszany ze śmietaną. Truskawki odszypułkować, pokroić na plasterki. Wyrośnięte ciasto wyrobić, rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować twarogiem, posypać truskawkami i 2 łyżkami cukru. Zwinąć jak roladę, pokroić na 9 kawałków, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posypać 1 łyżka cukru. Przykryć ściereczką i odłożyć na około 30 minut do wyrośnięcia. Piec około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz