Krucha tarta z botwiną i kozim serem

Składniki:

spód:

  • 250g krupczatki lub mąki pszennej (typ 500)
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • 20-50ml zimnej wody

wierzch:

  • 1 mały pączek botwiny (listki i łodygi)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 60g koziego sera
  • 1 łyżka podprażonych orzeszków pinii
  • 3 jajka
  • 220ml śmietanki 30% lub 36%
  • pieprz biały mielony
  • sól

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie, ponakłuwać. Boki oraz spód tarty docisnąć papierem do pieczenia, obciążyć suchym grochem, ryżem itp., wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół). Piec około 20 minut z obciążeniem i 10 minut bez obciążenia. Do miski wlać śmietankę, dodać jajka, doprawić białym pieprzem i solą, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło klarowane. dodać czosnek, drobno posiekane łodyżki botwiny, chwilę podsmażyć, następnie dodać posiekane liście botwiny, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i przełożyć z patelni od razu na podpieczony spód tarty. Na wierzchu rozłożyć plastry koziego sera, podprażone orzeszki pinii, całość zalać masą jajeczną. Piec około 20 minut w 170 stopniach (termoobieg). Gotową tartę podawać po lekkim ostudzeniu lub zupełnie na zimno

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty