Krucha tarta z botwiną i kozim serem
Składniki:
spód:
- 250g krupczatki lub mąki pszennej (typ 500)
- 125g masła
- 1 żółtko
- 20-50ml zimnej wody
wierzch:
- 1 mały pączek botwiny (listki i łodygi)
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 60g koziego sera
- 1 łyżka podprażonych orzeszków pinii
- 3 jajka
- 220ml śmietanki 30% lub 36%
- pieprz biały mielony
- sól
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie, ponakłuwać. Boki oraz spód tarty docisnąć papierem do pieczenia, obciążyć suchym grochem, ryżem itp., wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół). Piec około 20 minut z obciążeniem i 10 minut bez obciążenia. Do miski wlać śmietankę, dodać jajka, doprawić białym pieprzem i solą, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło klarowane. dodać czosnek, drobno posiekane łodyżki botwiny, chwilę podsmażyć, następnie dodać posiekane liście botwiny, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i przełożyć z patelni od razu na podpieczony spód tarty. Na wierzchu rozłożyć plastry koziego sera, podprażone orzeszki pinii, całość zalać masą jajeczną. Piec około 20 minut w 170 stopniach (termoobieg). Gotową tartę podawać po lekkim ostudzeniu lub zupełnie na zimno
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz