Panzanella
Składniki:
- 500g kolorowych pomidorów
- 1 ciabatta lub 2 kromki dobrej jakości chleba
- rozmaryn
- 5 filecików anchois
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 płaskie łyżki startego parmezanu
- kilka listków bazylii
- 3-4 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki octu winnego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciabattę pokroić w kostkę o wymiarach około 2 x 2 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, posypać rozmarynem i piecz około 8-10 minut na złotobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pomidory pokroić (im mniejsze tym na mniej części). Cebulę pokroić w piórka lub półkrążki. Do miski przełożyć pokrojone pomidory, przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę, porwane na mniejsze kawałki listki bazylii, fileciki anchois i ew kapary. Całość doprawić solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszać oliwę z octem, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Wierzch posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz