Panzanella

Składniki:

  • 500g kolorowych pomidorów
  • 1 ciabatta lub 2 kromki dobrej jakości chleba
  • rozmaryn
  • 5 filecików anchois
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki startego parmezanu
  • kilka listków bazylii
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciabattę pokroić w kostkę o wymiarach około 2 x 2 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, posypać rozmarynem i piecz około 8-10 minut na złotobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pomidory pokroić (im mniejsze tym na mniej części). Cebulę pokroić w piórka lub półkrążki. Do miski przełożyć pokrojone pomidory, przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę, porwane na mniejsze kawałki listki bazylii, fileciki anchois i ew kapary. Całość doprawić solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszać oliwę z octem, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Wierzch posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty