Kolorowa sałatka do słoiczków z grillowanym indykiem
Składniki:
- 150g pieczonego fileta z indyka
- 1 sałata
- 1 awokado
- sok z limonki
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 małe ogórki gruntowe
- 6 rzodkiewek
- 2 jajka ugotowane na twardo
winegret miodowo-musztardowy
- 1/2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Do miseczki przełożyć musztardę, ocet, miód, sól i pieprz. Składniki wymieszać za pomocą metalowej rózgi, następnie cały czas mieszając, wlewać małymi strumieniami oliwę. Mieszać tak długo, aż składniki połączą się w jednolity sos. Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę. Wyjąć miąższ łyżką, przełożyć go do miseczki i skropić sokiem z limonki. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plastry, sałatę pokroić w cienkie paski, jajka i mięso indyka w kostkę lub poszarpać w malakserze. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Na spód 2-3 słoiczków nałożyć po 2 łyżki winegretu, następnie sałatę, mięso z indyka, szczypiorek, rzodkiewki, orzechy oraz jajko i awokado. Słoiki zakręcić, przed zjedzeniem odwrócić do góry dnem i wstrząsnąć.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz