Kolorowa sałatka do słoiczków z grillowanym indykiem

Składniki:

  • 150g pieczonego fileta z indyka
  • 1 sałata
  • 1 awokado
  • sok z limonki
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
winegret miodowo-musztardowy
  • 1/2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Do miseczki przełożyć musztardę, ocet, miód, sól i pieprz. Składniki wymieszać za pomocą metalowej rózgi, następnie cały czas mieszając, wlewać małymi strumieniami oliwę. Mieszać tak długo, aż składniki połączą się w jednolity sos. Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę. Wyjąć miąższ łyżką, przełożyć go do miseczki i skropić sokiem z limonki. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plastry, sałatę pokroić w cienkie paski, jajka i mięso indyka w kostkę lub poszarpać w malakserze. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Na spód 2-3 słoiczków nałożyć po 2 łyżki winegretu, następnie sałatę, mięso z indyka, szczypiorek, rzodkiewki, orzechy oraz jajko i awokado. Słoiki zakręcić, przed zjedzeniem odwrócić do góry dnem i wstrząsnąć.
Smacznego:)


Komentarze

Popularne posty