Bułeczki do rwania z fetą, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki:

ciasto drożdżowe:

  • 400g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 270ml letniej wody
  • 50g roztopionego masła + dodatkowa 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oregano
  • rozmącone jajko
  • 1 łyżka sezamu
farsz:
  • 100g twardej fety
  • 4 pokrojone suszone pomidory
  • 100g młodego szpinaku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka lekko podprażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć czosnek, szpinak i suszone pomidory. Ostudzić, dodać rozkruszoną fetę i podprażony słonecznik, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać resztę składników (oprócz masła). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić aż do połączenia składników. Przykryć miskę ściereczką i odłożyć ciasto na około 60 minut do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić , podzielić na 12 okrągłych placuszków. Na środku ułożyć farsz, zawinąć brzegi i formować okrągłe bułeczki. Formę posmarować masłem, układać bułeczki z 1 cm odstępami. Ponownie przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty