Bułeczki do rwania z fetą, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Składniki:
ciasto drożdżowe:
- 400g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 270ml letniej wody
- 50g roztopionego masła + dodatkowa 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oregano
- rozmącone jajko
- 1 łyżka sezamu
farsz:
- 100g twardej fety
- 4 pokrojone suszone pomidory
- 100g młodego szpinaku
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka lekko podprażonych pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć czosnek, szpinak i suszone pomidory. Ostudzić, dodać rozkruszoną fetę i podprażony słonecznik, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać resztę składników (oprócz masła). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić aż do połączenia składników. Przykryć miskę ściereczką i odłożyć ciasto na około 60 minut do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić , podzielić na 12 okrągłych placuszków. Na środku ułożyć farsz, zawinąć brzegi i formować okrągłe bułeczki. Formę posmarować masłem, układać bułeczki z 1 cm odstępami. Ponownie przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz