Placki z cukinii z jogurtem cytrynowo-miętowym
Składniki:
- 350g cukinii
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- 100g mąki pszennej
- 1 posiekana dymka (biała i zielona część)
- masło klarowane lub olej
- pieprz
- sól
do podania:
- 250g gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sól morska
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Do jogurtu dodać mięte, doprawić solą, wymieszać z sokiem i skórka z cytryny. Wierzch polać oliwą i odłożyć do lodówki. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, obficie posolić, przełożyć na sito, odstawić na około 20 minut, aby puściła sok i bardzo mocno odcisnąć. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukinią. Dodać jajko, mąkę, posiekaną dymkę i wymieszać. Na patelni rozgrzać klarowane masło lub olej, nakładać łyżką porcję placków. Smażyć z dwóch stron, aż placki się zarumienią.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz