Placki z cukinii z jogurtem cytrynowo-miętowym

Składniki:

  • 350g cukinii
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko
  • 100g mąki pszennej
  • 1 posiekana dymka (biała i zielona część)
  • masło klarowane lub olej
  • pieprz
  • sól
do podania:
  • 250g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sól morska
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Do jogurtu dodać mięte, doprawić solą, wymieszać z sokiem i skórka z cytryny. Wierzch polać oliwą i odłożyć do lodówki. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, obficie posolić, przełożyć na sito, odstawić na około 20 minut, aby puściła sok i bardzo mocno odcisnąć. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukinią. Dodać jajko, mąkę, posiekaną dymkę i wymieszać. Na patelni rozgrzać klarowane masło lub olej, nakładać łyżką porcję placków. Smażyć z dwóch stron, aż placki się zarumienią.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty