Pierogi ruskie
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- ciepła woda
- sól
nadzienie:
- 50dag twarogu
- 5-7 ziemniaków
- 2 cebule
- przyprawa do zup
- olej
- pieprz
Przygotowanie:
Mąkę posól, zagnieć z jajkiem, olejem i taką ilością ciepłej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obierz, przepuść je przez maszynkę razem z dobrze odciśniętym twarogiem. Zeszklij posiekaną cebulę na łyżce oleju, dodaj do ziemniaków i sera. Masę wymieszaj, przypraw do smaku solą, sporą ilością pieprzu oraz przyprawą do zup. Rozwałkuj ciasto pierogowe, wytnij szklanką kółka, pośrodku każdego ułóż porcję farszu. Sklej pierogi, ugotuj je w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju. Przed podaniem możesz odsmażyć pierogi na maśle ;ub tłuszczu wytopionym z boczku.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz