Pierogi ruskie

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda
  • sól
nadzienie:
  • 50dag twarogu
  • 5-7 ziemniaków
  • 2 cebule
  • przyprawa do zup
  • olej
  • pieprz
Przygotowanie:
Mąkę posól, zagnieć z jajkiem, olejem i taką ilością ciepłej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obierz, przepuść je przez maszynkę razem z dobrze odciśniętym twarogiem. Zeszklij posiekaną cebulę na łyżce oleju, dodaj do ziemniaków i sera. Masę wymieszaj, przypraw do smaku solą, sporą ilością pieprzu oraz przyprawą do zup. Rozwałkuj ciasto pierogowe, wytnij szklanką kółka, pośrodku każdego ułóż porcję farszu. Sklej pierogi, ugotuj je w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju. Przed podaniem możesz odsmażyć pierogi na maśle ;ub tłuszczu wytopionym z boczku.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty