Kołduny litewskie
Składniki:
- 20dag pieczeni baraniej
- 20dag polędwicy wołowej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bulionu
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
- sól
ciasto:
- 20dag mąki
- jajko
- woda
- sól
Przygotowanie:
Mięso oczyść i drobniutko posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, zetrzyj na tarce. Przelej wrzącą wodą, odsącz. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i dodaj do mięsa. Masę przypraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z majerankiem i bulionem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna, niezbyt ścisła, ale też i nie płynna. Zagnieć ciasto pierogowe z mąki, jajka, szczypty soli i odpowiedniej ilości ciepłej wody. Rozwałkuj je cieniutko, wykrój małą szklaneczką krążki, pośrodku każdego ułóż porcję masy mięsnej. Przygotowane pierożki mocno sklejaj, a potem partiami gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Podawaj w rosole.
Smacznego:)
UWAGA!!!
OdpowiedzUsuńPRAWDZIWE LITEWSKIE KOŁDUNY SĄ Z KULKI BARANIEJ Z JESIENNEGO UBOJU. GOTOWANE W CZYSTYM ROSOLE . PODAWANE W GORĄCYM ROSOLE. OCZYWIŚCIE NIE W TYM W KTÓRYM BYŁY GOTOWANE.
napisałem przepis który ja mam, oczywiście że są różne wersje i dlatego nie pisze że któreś są "prawdziwe" a inne tuningowane :)
Usuń