Kołduny litewskie

Składniki:

  • 20dag pieczeni baraniej
  • 20dag polędwicy wołowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bulionu
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • sól
ciasto:
  • 20dag mąki
  • jajko
  • woda
  • sól
Przygotowanie:
Mięso oczyść i drobniutko posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, zetrzyj na tarce. Przelej wrzącą wodą, odsącz. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i dodaj do mięsa. Masę przypraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z majerankiem i bulionem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna, niezbyt ścisła, ale też i nie płynna. Zagnieć ciasto pierogowe z mąki, jajka, szczypty soli i odpowiedniej ilości ciepłej wody. Rozwałkuj je cieniutko, wykrój małą szklaneczką krążki, pośrodku każdego ułóż porcję masy mięsnej. Przygotowane pierożki mocno sklejaj, a potem partiami gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Podawaj w rosole.
Smacznego:)

Komentarze

  1. UWAGA!!!
    PRAWDZIWE LITEWSKIE KOŁDUNY SĄ Z KULKI BARANIEJ Z JESIENNEGO UBOJU. GOTOWANE W CZYSTYM ROSOLE . PODAWANE W GORĄCYM ROSOLE. OCZYWIŚCIE NIE W TYM W KTÓRYM BYŁY GOTOWANE.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisałem przepis który ja mam, oczywiście że są różne wersje i dlatego nie pisze że któreś są "prawdziwe" a inne tuningowane :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty