Focaccia faszerowana
Składniki:
focaccia:
- 350g mąki pszennej
- 5g drożdży instant
- 220ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 30ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 szczypty soli gruboziarnistej
farsz:
- 4 plastry mortadeli lub szynki parmeńskiej
- 1 kula mozzarelli
- 1-2 pomidory malinowe
- 1 łyżeczka obranych, drobno posiekanych pistacji
- garść młodych listków szpinaku lub rukoli
- 2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Ze składników na focaccię wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć miskę ściereczką i odłożyć na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować z niego prostokątny placek o wymiarach około 20 x 24 cm, posypać solą gruboziarnistą, w ciasto powciskać igiełki rozmarynu. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć na około 30 minut. Piec 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Gotową focaccie przestudzić, podzielić na 4 równe części, rozciąć tak, aby powstały kieszonki. Do środka każdego kwadratu włożyć po plastrze mortadeli i mozzarelli, 2 plastry pomidora, posiekane pistacje i listki szpinaku lub rukoli. Całość skropić oliwą.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz