Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • pół cebuli
  • ananas w puszcze
  • przecier pomidorowy
  • ocet ryżowy lub winny
  • imbir
  • sól
  • słodka papryka
  • oliwa
  • mąka

Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i lekko podsmażamy, dodajemy posiekaną paprykę i cebulę. Wszystko smażymy przez chwilę, zdejmujemy z patelni. Na czystej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy sok z ananasa i przecier pomidorowy, gotujemy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy wcześniej podsmażone składniki i pokrojonego ananasa. Doprawiamy solą, słodką papryką, octem i drobno startym imbirem. Dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić mąką. Danie podajemy na białym ryżu.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty