Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 3 papryki w różnych kolorach
- pół cebuli
- ananas w puszcze
- przecier pomidorowy
- ocet ryżowy lub winny
- imbir
- sól
- słodka papryka
- oliwa
- mąka
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i lekko podsmażamy, dodajemy posiekaną paprykę i cebulę. Wszystko smażymy przez chwilę, zdejmujemy z patelni. Na czystej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy sok z ananasa i przecier pomidorowy, gotujemy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy wcześniej podsmażone składniki i pokrojonego ananasa. Doprawiamy solą, słodką papryką, octem i drobno startym imbirem. Dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić mąką. Danie podajemy na białym ryżu.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz