Ciasto zebra
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty, dodać 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao do drugiej mąkę. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy na przemian ciasta. Piec 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyka.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz