Rosół z prośnianek
Składniki:
- 1 kg. prośnianek
- 3 marchewek
- 1 pietruszka
- 1 opalona cebula
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 skrzydełek z kurczaka
- ziemniaki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Prośnianki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Marchew oraz pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Do garnka wkładamy grzyby, warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie. Zostawiamy na wolnym gazie.
W oddzielnym garnku podgotowujemy skrzydełka , odcedzamy , płuczemy. Przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy 2h. Rosół ma tylko delikatnie pyrkać.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy z dodatkiem soli. Odcedzamy, osuszamy nad ogniem, tłuczemy. Ziemniaki podajemy zalane rosołem z prośniankami, plasterkami marchewki i jeśli lubimy ze skrzydełkiem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz