Rosół z prośnianek

 

Składniki:

  • 1 kg. prośnianek
  • 3 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 opalona cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 skrzydełek z kurczaka
  • ziemniaki
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:

Prośnianki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Marchew oraz pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Do garnka wkładamy grzyby, warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie. Zostawiamy na wolnym gazie.
W oddzielnym garnku podgotowujemy skrzydełka , odcedzamy , płuczemy. Przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy 2h. Rosół ma tylko delikatnie pyrkać.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy z dodatkiem soli. Odcedzamy, osuszamy nad ogniem, tłuczemy. Ziemniaki podajemy zalane rosołem z prośniankami, plasterkami marchewki i jeśli lubimy ze skrzydełkiem.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty