Ogórki małosolne bez zalewy

Składniki:
  • 1kg ogórków
  • 1 korzeń chrzanu
  • liście wiśni, porzeczki i chrzanu
  • 2 gałązki kopru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
Przygotowanie:
Do małej torebki (zwykłej lub strunowej) wrzucamy ogórki z odkrojonymi końcówkami. Dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki chrzan, czosnek, koper, liście, liście laurowe, ziele angielskie i gorczyce oraz wsypujemy równomiernie 2 łyżki soli. Szczelnie zamykamy torebkę usuwając nadmiar powietrza oraz potrząsamy. Torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, później trzymamy ją 20 godzin w temperaturze pokojowej.
Smacznego:) 

Komentarze

Popularne posty