Ogórki małosolne bez zalewy
Składniki:
- 1kg ogórków
- 1 korzeń chrzanu
- liście wiśni, porzeczki i chrzanu
- 2 gałązki kopru
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 4 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie:
Do małej torebki (zwykłej lub strunowej) wrzucamy ogórki z odkrojonymi końcówkami. Dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki chrzan, czosnek, koper, liście, liście laurowe, ziele angielskie i gorczyce oraz wsypujemy równomiernie 2 łyżki soli. Szczelnie zamykamy torebkę usuwając nadmiar powietrza oraz potrząsamy. Torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, później trzymamy ją 20 godzin w temperaturze pokojowej.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz