Kwitnący tulipan


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • kostka margaryny
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 0,5 szklanki maku
  • kisiel wiśniowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, oraz na przemian po łyżce oleju i mąki, wymieszanej z proszkiem. Na końcu starannie wymieszać z pianą z białek. Ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą wymieszać z kakao, drugą z makiem, trzecią z kisielem, ostatnia ma być jasna. W tortownicy wysmarowanej tłuszczem ułożyć nie regularnymi warstwami wszystkie cztery części, wstawić do gorącego piekarnika i piec 45-50 minut w temperaturze około 200 stopni. 
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty