Kwitnący tulipan
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1.5 szklanki cukru
- 6 jaj
- kostka margaryny
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki kakao
- 0,5 szklanki maku
- kisiel wiśniowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, oraz na przemian po łyżce oleju i mąki, wymieszanej z proszkiem. Na końcu starannie wymieszać z pianą z białek. Ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą wymieszać z kakao, drugą z makiem, trzecią z kisielem, ostatnia ma być jasna. W tortownicy wysmarowanej tłuszczem ułożyć nie regularnymi warstwami wszystkie cztery części, wstawić do gorącego piekarnika i piec 45-50 minut w temperaturze około 200 stopni.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz