Pulpeciki z warzywami
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- papryka zielona i żółta
- pół pora
- pół cukinii
- pęczek koperku
- łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, zostawiając kilka chochel wywaru. Łyżkę mąki mieszamy z pięcioma łyżkami wody, wlewamy do wywaru, w którym gotowały się pulpety i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę, koper i startą gałkę muszkatołową. Warzywa myjemy, kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz