Pulpeciki z warzywami

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • papryka zielona i żółta
  • pół pora
  • pół cukinii
  • pęczek koperku
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, zostawiając kilka chochel wywaru. Łyżkę mąki mieszamy z pięcioma łyżkami wody, wlewamy do wywaru, w którym gotowały się pulpety i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę, koper i startą gałkę muszkatołową. Warzywa myjemy, kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni. 
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty