Piegowata babka
Składniki:
- 3/4 kostki margaryny
- 20dag cukru
- 4 jajka
- 20dag mąki
- pół szklanki maku
- 1/3 szklanki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka tłuszczu
- łyżka bułki tartej
- zapach
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Podczas ucierania dodać zapach. Ucierając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko. Można do ciasta dodać garść rodzynek lub łyżkę pokrojonej skórki z pomarańczy, a na koniec wsypać przesiany mak i jeszcze chwilę ucierać. Jeśli jest zbyt gęste można dodać jeszcze 1-2 łyżki mleka. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką blachy i piec w niezbyt nagrzanym piekarniku około godziny.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz