Piegowata babka


Składniki:
  • 3/4 kostki margaryny
  • 20dag cukru
  • 4 jajka
  • 20dag mąki
  • pół szklanki maku
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka tłuszczu
  • łyżka bułki tartej
  • zapach
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Podczas ucierania dodać zapach. Ucierając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko. Można do ciasta dodać garść rodzynek lub łyżkę pokrojonej skórki z pomarańczy, a na koniec wsypać przesiany mak i jeszcze chwilę ucierać. Jeśli jest zbyt gęste można dodać jeszcze 1-2 łyżki mleka. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką blachy i piec w niezbyt nagrzanym piekarniku około godziny.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty