Placki twarogowe z bitą śmietaną i owocami


Składniki:
  • 250g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki
  • bita śmietana
  • banan lub inne owoce
Przygotowanie:
Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) i rozgnieść praską lub widelcem z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru. Dodać mąkę (w przypadku rzadszego sera można dodać jej więcej). Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką. Nakładać porcje ciasta (po około 2 łyżki) na rozgrzaną, suchą patelnię i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Smażyć partiami. Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć około 3 minuty lub do momentu aż od spodu będą delikatnie zarumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez 2 minuty. Odkładać na talerz, następnie przetrzeć patelnie wilgotną ścierką i powtarzać smażenie. Na koniec dodać bitą śmietanę i owoce. 
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty