Pierś z indyka duszona w sosie własnym
Składniki:
- podwójna pierś z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka cynamonu
- olej roślinny
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pierś z indyka umyj i osusz, następnie usuń z jej błonki i chrząstki. Pokrój ją w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj 2 łyżki oleju, sprasowany czosnek, łyżeczkę słodkiej papryki, cynamonu i kurkumy oraz sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki żeby mięso się zamarynowało. Na patelni rozgrzej olej, przełóż mięso i podsmaż z obu stron. Zmniejsz ogień, dodaj pozostałości marynaty i podlej wodą. Przykryj i duś aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby dolewaj wodę. Do kubeczka wlej odrobinę zimnej wody, dodaj mąkę a następnie trochę sosu z patelni. Wymieszaj dokładnie by nie było grudek i wlej na patelnię. Wymieszaj z mięsem i gdy sos się zagęści, zdejmij z palnika.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz