Naleśniki
Składniki:
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnie (najlepiej teflonową) wlewać porcjami rozrobione ciasto i rozprowadzić po całym dnie patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Zamiast litra mleka można zrobić pół na pół z wodą gazowaną, wtedy nie trzeba używać sody.
- litr mleka
- łyżeczka sody
- 250g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnie (najlepiej teflonową) wlewać porcjami rozrobione ciasto i rozprowadzić po całym dnie patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Zamiast litra mleka można zrobić pół na pół z wodą gazowaną, wtedy nie trzeba używać sody.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz