Zupa szczawiowa
Składniki:
- porcja rosołowa lub ćwiartki z kurczaka
- 2-3 marchewki
- 0,5-1 korzeń pietruszki
- 5-6 ziemniaków
- cebula
- kawałek selera
- 6-7 jajek ugotowanych na twardo
- natka pietruszki do smaku
- sól
- pieprz mielony oraz ziarenka
- kostka rosołowa
- szczaw świeży bądź w słoiku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- śmietana 18%
Przygotowanie:
Mięso w garnku zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli, ziela angielskiego, liście laurowe i kilka ziarenek czarnego pieprzu, gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Cebulę opalamy i dodajemy do garnka. Kiedy pojawią się szumowiny (gęsta piana) należy je zebrać. Po około 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler) oraz kostkę rosołową. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawiamy do smaku. W między czasie obieramy i kroimy w kostkę ugotowane jajka. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy szczaw, gotujemy jeszcze chwilę. Do szklanki odlać odrobinę wywaru i połączyć z 2 łyżkami śmietany, wlać do zupy. Gotować 5 minut. Do wyłączonej zupy dodajemy jajka oraz natkę pietruszki.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz