Zupa szczawiowa


Składniki:
  • porcja rosołowa lub ćwiartki z kurczaka
  • 2-3 marchewki 
  • 0,5-1 korzeń pietruszki
  • 5-6 ziemniaków
  • cebula
  • kawałek selera
  • 6-7 jajek ugotowanych na twardo
  • natka pietruszki do smaku
  • sól
  • pieprz mielony oraz ziarenka
  • kostka rosołowa
  • szczaw świeży bądź w słoiku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 18%

Przygotowanie:
Mięso w garnku zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli, ziela angielskiego, liście laurowe i kilka ziarenek czarnego pieprzu, gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Cebulę opalamy i dodajemy do garnka. Kiedy pojawią się szumowiny (gęsta piana) należy je zebrać. Po około 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler) oraz kostkę rosołową. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawiamy do smaku. W między czasie obieramy i kroimy w kostkę ugotowane jajka. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy szczaw, gotujemy jeszcze chwilę. Do szklanki odlać odrobinę wywaru i połączyć z 2 łyżkami śmietany, wlać do zupy. Gotować 5 minut. Do wyłączonej zupy dodajemy jajka oraz natkę pietruszki.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty