Sernik mascarpone z truskawkami
Składniki:
- 300g ciastek zbożowych
- 70g masła
- 500g serka mascarpone
- 350ml śmietanki 30%
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki żelatyny
- 50dag truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Ciastka miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji bułki tartek. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Zamiast ciastek z masłem można użyć biszkoptów namoczonych w gorzkiej kawie. Do wyłożonej papierem formy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i rozprowadzamy je starannie po całości. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej wody, a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niebyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę łączymy mikserem z masą serową. Przygotowaną masę wlewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię, odstawiamy na godzinę do lodówki. Obrane i umyte truskawki kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Na schłodzonym serniku układamy truskawki, wlewamy chłodną galaretkę i wstawiamy go do lodówki na około 3 godziny.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz