Pizzerki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka suchych drożdży
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
- 3/4 letniej wody
- 1 cebula
- 10dag szynki
- 20dag sera żółtego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 ogórki konserwowe
- pieczarki
- zioła prowansalskie
- sól
Przygotowanie:
W lekko ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy olej oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, aby odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie podsmażyć na małej ilości masła posiekaną cebulkę i pieczarki. Smażyć tylko chwilę, żeby wszystko się zeszkliło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, formować kulę i rozwałkować na okrągłe placki. Nakładamy po kolei łyżeczkę koncentratu i rozsmarujemy, dodając szynkę, pokrojoną w plastry paprykę, pieczarki z cebulką, doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec posypać startym, żółtym serem. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Bez obaw można podwoić składniki aby otrzymać ciasto na 8 pizzerek, jak na zdjęciu powyżej. Można również robić wersje serowe, warzywne, mięsne itd.
Bez obaw można podwoić składniki aby otrzymać ciasto na 8 pizzerek, jak na zdjęciu powyżej. Można również robić wersje serowe, warzywne, mięsne itd.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz