Nalewka z pigwy


Przygotowanie:
Pigwę umyć oraz wysuszyć. Owoc przekroić na pół i wybrać pestki. Każdą połówkę pokroić jeszcze na co najmniej cztery części. Zważyć. Do dużego naczynia włożyć pigwę przysypując cukrem w proporcji 1:0,5 pigwy do cukru. Przykryć, ale nie szczelnie, ściereczką. Po 3-4 dniach, ale nie dłużej (może skwaśnieć) odlać sok i dolać do niego spirytusu 95% lub 75% albo wódki - w zależności od pożądanej mocy trunku - w stosunku 1:1 i wlać z powrotem do owoców. Przykryć tą samą ściereczką i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać do butelek przecedzając z resztek pestek i drobin owoców. 

Pić po jakimś czasie, aż sok z owoców przegryzie się z alkoholem.
Na dnie butelki może powstać biały osad - spokojnie  jest on naturalny.
Owoc pigwy można jeszcze raz zalać wódką która nabierze smaku pigwy, w ten sposób powstanie słabszy trunek dla mniej lubianych gości. 
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty