Ciasto krówka

Składniki:
ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka kakao
masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 margaryna
polewa:
  • 300g krówek
  • 50g masła
  • 4 łyżki mleka
  • wiórki migdałów
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, 5 jajek utrzeć na białą masę z cukrem, dodać mąkę, całość delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
Dwa budynie waniliowe i 4 łyżki mąki pszennej ugotować w 3 szklankach mleka. Margarynę utrzeć z 5 łyżkami cukru dodając wystudzoną masą budyniową. 
Podgrzać do roztopienia krówki dodając mleko i masło
Biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć masą budyniową, wierzch polać polewą krówkową. Ciasto posypać migdałami.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty