Tarta cytrynowa
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
krem:
- 3/4 szklanki soku z cytryn
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 25g żelatyny
- sezonowe owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4mm, powinien być większy od formy do tarty, którą posiadasz. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij je, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Dobrze ostudź.
Wyciśnij do rondelka sok z cytryn. W rondelku wymieszaj sok z: jajkami, cukrem i żelatyną. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstszy. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.
Po dodaniu masła, krem wylej do upieczonego w formie ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyjmij tartę z formy i udekoruj świeżymi owocami.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz