Placki ziemniaczane

Składniki:
  • 1/2kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Nie mieszać, miskę delikatnie przechylić i odstawić na 10-15 minut. W międzyczasie odlać zbierający się sok, nadal nie mieszać. Na koniec odcisnąć dłonią do  miski i odlać więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz sól. Wymieszać, rozgrzać patelnie i nakładać porcję masy (pełna łyżka) i rozprowadzić na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 minuty z obu stron na złoty kolor.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty