Placki ziemniaczane
Składniki:
- 1/2kg ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Nie mieszać, miskę delikatnie przechylić i odstawić na 10-15 minut. W międzyczasie odlać zbierający się sok, nadal nie mieszać. Na koniec odcisnąć dłonią do miski i odlać więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz sól. Wymieszać, rozgrzać patelnie i nakładać porcję masy (pełna łyżka) i rozprowadzić na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 minuty z obu stron na złoty kolor.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz