Kurczak z morelami
Składniki:
- 1 duży kurczak podzielony na porcje
- 1/2kg moreli
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki mąki
- 3 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Kurczaka zarumienić na gorącym oleju, przełożyć na talerz, trzymać w cieple. Z patelni odlać nadmiar oleju, pozostawiając jedną łyżkę, dodać mąkę i wymieszać dodając powoli wodę i rozdrobnioną cebulę. Doprowadzić do wrzenia nie przestając mieszać. Gotować na średnim ogniu około 15 minut. Gdy cebula się rozgotuje przecedzić. Kurczaka włożyć do garnka z wywarem z cebuli i doprawić cukrem, solą i pieprzem. Dodać umyte morele, dusić na małym ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz