Spaghetti puttanesca
Składniki:
- 400g makaronu spaghetti
- pół szklanki czarnych oliwek
- puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- oliwa
- pół łyżeczki ostrej papryki
- zielona pietruszka
- pieprz
- sól
- 4 fileciki anchois
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i posiekane ząbki czosnku i podsmażamy. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i ewentualnie posiekane fileciki anchois. Sos gotujemy około 20 minut, doprawiając go w trakcie solą, pieprzem, ostrą papryką i octem. Na koniec do gotowanego sosu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy, Przed podaniem danie można posypać natką pietruszki.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz