Spaghetti puttanesca



Składniki:
  • 400g makaronu spaghetti
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • oliwa
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • zielona pietruszka
  • pieprz
  • sól
  • 4 fileciki anchois

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i posiekane ząbki czosnku i podsmażamy. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i ewentualnie posiekane fileciki anchois. Sos gotujemy około 20 minut, doprawiając go w trakcie solą, pieprzem, ostrą papryką i octem. Na koniec do gotowanego sosu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy, Przed podaniem danie można posypać natką pietruszki. 
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty