Pizza pepperoni
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 25g drożdży
- szczypta soli
- szklanka ciepłego mleka (lub wody)
- 1 jajko
- 3 łyżki ketchupu
- 150g salami
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1 nieduża zielona papryka
- 200g tartego sera
- garść zielonych oliwek
Przygotowanie:
Drożdże rozdrabniamy i mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem/wodą. Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Jeśli wyjdzie zbyt luźne, można dodać więcej mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośniete ciasto wyjmujemy z miski i chwilę zarabiamy po czym rozwałkujemy na placek i układamy na blasze. Powierzchnie smarujemy ketchupem i posypujemy tartym serem. Na wierzchu układamy plasterki salami, papryki i oliwki. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz