Kurczak cacciatore


Składniki:
  • 1kg udek kurczaka
  • 10dkg pieczarek
  • 250ml wina Chanti
  • puszka pomidorów
  • garść oliwek
  • pół szklanki mąki
  • kilka liści laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek lub oregano

Przygotowanie:
Kawałki kurczaka dokładnie myjemy, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła, wino i całość odstawiamy na co najmniej na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy), obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. W rondlu łączymy pozostałe składniki: pomidory, pieczarki, oliwki i marynatę. Do sosu wkładamy przygotowanego wcześniej kurczaka i doprowadzamy do wrzenia. Potrawę przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godzin.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty