Ogórki kiszone
Przepis przystosowany do wykonania w beczce, do wykonania w słoikach wystarczy zmniejszyć ilości dodatków.
Składniki:
- ogórki
- liście chrzanu
- liście wiśni
- liście czarnej porzeczki
- liście dębu
- korzeń chrzanu
- koper
- czosnek
- sól
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Zebrane liście przepłukać zimną wodą, ułożyć w następującej kolejności, zaczynając od dna:
liście chrzanu
liście wiśni
liście czarnej porzeczki
liście dębu
następnie dodać obrany i przekrojony wzdłuż korzeń chrzanu, dużą ilość kopru (w całości) oraz obrany czosnek. Ogórki układamy pionowo, ściśle wypełniając naczynie. Na wierzch ogórków kolejny raz układamy liście w takiej samej kolejności (chrzan, wiśnia, czarna porzeczka, dąb), dodajemy korzeń chrzanu, koper oraz czosnek.
Zalewa:
Wyliczoną ilość wody gotujemy, dodajemy do niej tyle łyżek soli ile litrów wody przygotowujemy, dodajemy 5 sztuk ziela angielskiego, 5 liści laurowych, pieprz ziarnisty do smaku.
Tak przygotowaną zalewę, nadal gorącą, przelewamy do ogórków, przykrywamy całość dopasowaną deską, przygniatamy kamieniem oraz przykrywamy ściereczką. Ogórki najlepiej jeść 3 dni po kiszeniu, jednak swój smak zdobywają już po 24 godzinach.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz