Ciasto dyniowe


Składniki:
  • 250g dyni
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • skórka z 2 mandarynek
  • 3 jajka

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku, ale nie zagotowywać. Dodać cukier i cukier wanilinowy, następnie odstawić. Mus z dyni przełożyć do miski, dodać skórkę z mandarynek. Wlać roztopione masło. Całość ostudzić. Odlać 0,5 szklanki na polewę. Do reszty dodać żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszać składniki suche, mokre oraz pianę z białek. Piec 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do polewy można dodać 50g czekolady lub 5 łyżek cukru pudru.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty