Rosół z pieczonych skrzydełek z chrzanem


Składniki:
zupa:
  • 1kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • olej słonecznikowy
  • sól

dodatki:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 2 gałązki lubczyku
  • pieprz w młynku

Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie umyj, odetnij lotkę i natnij, aby rozciąć skórę. Przełóż skrzydła na blachę, dodaj odrobinę oleju i dokładnie nasmaruj. Wstaw do pieca w temperaturze 210 stopni, razem z obraną i przeciętą na pół cebulą na około 20 minut (do ciemno-brązowego koloru). Przełóż do garnka, dodaj obrane i pokrojone warzywa. Zalej wodą i wstaw na ogień. Dodaj przyprawy, rozmaryn i gotuj około 1h, następnie dodaj zioła i wyłącz ogień. Przecedź i dopraw sola i pieprzem

Jajka rozbij w misce i dodaj mąkę, chrzan i odrobinę soli. Odlej porcję rosołu i wstaw do zagotowania. Na gotujący się rosół wlewaj kluski i gotuj krótko. Nakładaj do talerza, dodaj posiekaną natkę i lubczyk.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty