Pieczeń Rzymska z pieczarkami


Składniki:
Pieczeń:
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 250g brązowych pieczarek
  • 1/2 suchej bagietki
  • 50ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • pieprz w młynku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól
sos:
  • 250g boczniaków
  • 2 cebule
  • 250ml mleka
  • 250ml śmietanki UHT 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • olej słonecznikowy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
pieczeń:
Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli, smaż do odparowania i wystudź. Mięso połącz z rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, żółtkiem, śmietaną, przyprawami, dodaj namoczoną w mleku bagietkę i bułkę tartą. Dodaj przestudzone pieczarki i posiekaną natkę. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca w temperaturze 160 stopni na około 25-35 minut.

sos:
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na oleju. Boczniaki porwij w paski i dodaj do cebuli, smaż do miękkości. Zdejmij z patelni i dodaj na nią masło, a po rozpuszczeniu dodaj mąkę, mieszaj do lekko złotego koloru, dodaj mleko i śmietankę, zagotuj. Dodaj grzyby z cebulą i gotuj krótko. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty