Pieczeń Rzymska z pieczarkami
Składniki:
Pieczeń:
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 250g brązowych pieczarek
- 1/2 suchej bagietki
- 50ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100g kwaśnej śmietany 18%
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- pieprz w młynku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- sól
sos:
- 250g boczniaków
- 2 cebule
- 250ml mleka
- 250ml śmietanki UHT 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki tortowej
- olej słonecznikowy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
pieczeń:
Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli, smaż do odparowania i wystudź. Mięso połącz z rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, żółtkiem, śmietaną, przyprawami, dodaj namoczoną w mleku bagietkę i bułkę tartą. Dodaj przestudzone pieczarki i posiekaną natkę. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca w temperaturze 160 stopni na około 25-35 minut.
sos:
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na oleju. Boczniaki porwij w paski i dodaj do cebuli, smaż do miękkości. Zdejmij z patelni i dodaj na nią masło, a po rozpuszczeniu dodaj mąkę, mieszaj do lekko złotego koloru, dodaj mleko i śmietankę, zagotuj. Dodaj grzyby z cebulą i gotuj krótko. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz