Wielkanocny kulebiak
Składniki:
ciasto:
- 50g masła
- 180ml mleka
- 25g świeżych drożdży
- 400g mąki chlebowej
- 1 jajko
- 40g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej słonecznikowy
do smarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mleka
farsz:
- 2 łyżki mleka
- 100g kaszy gryczanej
- 100g twarogu tłustego
- 100g wędzonego boczku
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 gałązka mięty
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka kminku
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło rozpuść w rondelku i dodaj mleko. Podgrzej do około 40 stopni. Przelej do dzieży i dodaj cukier i drożdże, dokładnie połącz. Przesiej mąkę, dodaj proszek, sól i sodę, Do rozpuszczonego masła z mlekiem dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę przy włączonym na wolne obroty mikserze. Jak tylko się połączą mieszaj około 10 minut na wyższych obrotach. Przełóż ciasto uformowane w kulę do nasmarowanej olejem miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.
Farsz:
Boczek pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru, na koniec dodaj posiekany czosnek, kminek i krótko smaż. W misce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj startą skórkę z cytryny i sok. Dodaj ugotowaną kaszę i boczek. Natkę i mięte posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj miód i pieprz i połącz. Jeśli potrzeba dodaj soli do smaku i ewentualnie trochę śmietany do uzyskania jednolitej masy.
W misce roztrzep jajko z mlekiem, Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj między dwoma pergaminami na grubość około 1cm. Rozłóż na nim farsz i zawiń. Zaciśnij brzegi i z góry posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posp pieprzem, solą i kminkiem.
Odstaw pod przykryciem na 30 minut do 1 godziny do ponownego wyrośnięcia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz