Zupa cebulowa

Składniki:
  • 1 litr wywaru z 2-3 kostek rosołowych
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g pokrojonego w plasterki ementalera
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czerstwa bagietka, bułka paryska lub suchary
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Obraną cebulę kroimy w plastry i przesmażamy na złoto na silnie rozgrzanym maśle z olejem. Dodajemy wino i mieszamy, aż do odparowania na wolnym ogniu. Zalewamy wywarem i doprawiamy. Wrzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Zupę przelewamy do naczyń, na wierzch kładziemy wcześniej przygotowane grzanki z plasterkami sera i zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku, aż do stopienia sera.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty