Zupa cebulowa
Składniki:
- 1 litr wywaru z 2-3 kostek rosołowych
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 80 g pokrojonego w plasterki ementalera
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 4 łyżki oleju
- 1 czerstwa bagietka, bułka paryska lub suchary
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroimy w plastry i przesmażamy na złoto na silnie rozgrzanym maśle z olejem. Dodajemy wino i mieszamy, aż do odparowania na wolnym ogniu. Zalewamy wywarem i doprawiamy. Wrzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Zupę przelewamy do naczyń, na wierzch kładziemy wcześniej przygotowane grzanki z plasterkami sera i zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku, aż do stopienia sera.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz