Tort ze szpinaku


Składniki
ciasto:
  • 450g mrożonego szpinaku 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju 
  • 3 jaja
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • sok z połowy cytryny
Krem:
  • 300ml śmietanki 30% 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
Masa jabłkowa:
  • 1 duże jabłko 
  • 1 opakowanie kisielu jabłkowego 
  • 1 łyżka cukru
Dodatkowo: 
  • pestki granatu lub owoce żurawiny w pudrze do dekoracji
  • kilka łyżek limoncello do nasączenia ciasta (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć, żeby pozostała gęsta papka. Zblendować na gładką masę, dolewając olej i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 180 stopni, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić na dwa blaty, przy czym dolny powinien być nieco grubszy. mniejszy blat pokruszyć. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, podlać 1/4 szklanki wody, dusić, aż będzie miękkie, ale pozostaną całe kawałki. Kisiel rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do jabłka, wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny. Blat ciasta nasączyć limoncello, wyłożyć śmietanę, na śmietanę wyłożyć jabłka (pozostawić 2 łyżki na wierzch), posypać grubą warstwą pokruszonego ciasta, lekko dociskając, żeby okruszki się trzymały. Po wierzchu posypać pestkami granatu, wyłożyć kawałki jabłek. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty