Tort ze szpinaku
Składniki
ciasto:
- 450g mrożonego szpinaku
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jaja
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- sok z połowy cytryny
- 300ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 1 duże jabłko
- 1 opakowanie kisielu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- pestki granatu lub owoce żurawiny w pudrze do dekoracji
- kilka łyżek limoncello do nasączenia ciasta (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć, żeby pozostała gęsta papka. Zblendować na gładką masę, dolewając olej i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 180 stopni, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić na dwa blaty, przy czym dolny powinien być nieco grubszy. mniejszy blat pokruszyć. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, podlać 1/4 szklanki wody, dusić, aż będzie miękkie, ale pozostaną całe kawałki. Kisiel rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do jabłka, wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny. Blat ciasta nasączyć limoncello, wyłożyć śmietanę, na śmietanę wyłożyć jabłka (pozostawić 2 łyżki na wierzch), posypać grubą warstwą pokruszonego ciasta, lekko dociskając, żeby okruszki się trzymały. Po wierzchu posypać pestkami granatu, wyłożyć kawałki jabłek. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz