Kantyczka
Składniki:
ciasto:
- 250 g margaryny
- 2 szklanki cukru
- 8 jajek
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- 300 g okrągłych biszkoptów
- 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
Polewa:
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywna pianę. Masło utrzeć z cukrem na gładki puch , wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej dodać suchy mak, a do trzeciej dodać 2 łyżki mąki.Do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 39x24 cm, wyłożyć ciemne ciasto, biszkopty i jeden dżem. Na dżem wyłożyć ciasto makowe, biszkopty, dżem z drugiego słoiczka oraz jasne ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 50 minut. Masło roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepła polewą polać ostudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz