Kantyczka


Składniki:
ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g okrągłych biszkoptów
  • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych

Polewa:

  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywna pianę. Masło utrzeć z cukrem na gładki puch , wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej dodać suchy mak, a do trzeciej dodać 2 łyżki mąki.Do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 39x24 cm, wyłożyć ciemne ciasto, biszkopty i jeden dżem. Na dżem wyłożyć ciasto makowe, biszkopty, dżem z drugiego słoiczka oraz jasne ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 50 minut. Masło roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepła polewą polać ostudzone ciasto.

Komentarze

Popularne posty