Zawijaski z szynką
Składniki:
- 25g drożdży w proszku
- 25g mleka w proszku
- 500g mąki
- jajko
- 50g roztopionego masła
- szczypta soli
- 250ml ciepłej wody
- 4 plastry białej szynki
Przygotowanie:
W głębokim naczyniu starannie rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże. Wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Następnie przesiej przez sito 375g mąki i dodawaj ją powoli, cały czas mieszając. Do drugiego naczynia wbij jajko i dodaj roztopione masło, sól oraz resztę mąki. Wszystko połącz z uprzednio przygotowaną mieszanką. Zagniataj ciasto przez około 8 minut a następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć ciasto, a potem rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąki i pokrój na żądany rozmiar. Plasterki szynki podziel na kawałki i połóż każdy z nich na ciasto. Następnie zroluj całość, tworząc zawijaski i rozłóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Roztrzep jajko, dodaj dwie łyżki wody i posmaruj tą mieszaniną zawijaski przy pomocy pędzelka. Piecz je przez około 25 minut.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz