Truskawkowe serce
Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 75g cukru pudru
- 75g mąki
- łyżka kakao
- 40g masła
nadzienie:
- 150ml śmietanki kremówki
- 225g świeżych truskawek
- 5 łyżek dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Natłuść formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Jeżeli nie masz formy w kształcie serca, możesz wykorzystać okrągłą, o średnicy około 20 cm.
Do żaroodpornego naczynia wbij jajka i wsyp cukier, Postaw je na rondelku z wodą gotującą się na wolnym ogniu i ubijaj masę do momentu, w którym trzepaczka, po podniesieniu, będzie zostawiać na powierzchni masy podłużny ślad, Wtedy zdejmij ją z ognia, dodaj mąkę, kakao i wymieszaj, po czym wlej masę do formy.
Piecz przez 20 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie sucha. Przestudź serce, a następnie wyłóż je do góry dnem na metalową kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli forma była okrągła, przytnij ciasto na kształt serca. Ubij śmietankę i pokrój na plasterki oczyszczone truskawki. Przetnij ciasto poziomo na dwie części. Jedną z nich posmaruj dżemem, wyłóż połową ubitej śmietanki i połową owoców, a potem przykryj drugą częścią ciasta. Rozsmaruj na wierzchu pozostałą część śmietany i poukładaj truskawki. Udekoruj ciasto listkami mięty.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz