Risotto (bezalkoholowe)
Składniki:
- szklanka ryżu
- mały kurczak
- puszka zielonego groszku
- gałka muszkatołowa
- łyżka tłuszczu
- łyżka masła
- 2-3 łyżki tartego sera
- włoszczyzna
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka zalać w garnku wrzącą wodą, dodać włoszczyznę, gotować około pół godziny. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać ryż, lekko go podrumienić dodając przyprawy i groszek z puszki. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąc je z rosołu, obrać z kości, pokrajać w sporą kostkę, Mięso wymieszać z groszkiem i ryżem, doprawiając do smaku, włożyć do formy, wlać 1,5 szklanki rosołu, posypać z wierzchu serem, rozłożyć kawałki masła, piec w gorącym piekarniku przez 30 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz